Gaandeweg worden hier de voor alle Leerrijk!-scholen geldende beleidsdocumenten geplaatst.
De nieuwe tweejarige opleiding om bevoegd leraar te worden is een feit. Stichting Leerrijk! voor primair onderwijs en opleidingsaanbieder Avans+ zijn samen aan de slag gegaan om te werken aan het oplossen van het lerarentekort. Op 1 februari 2023 starten 21 deelnemers met hun nieuwe avontuur. Een intensief traject, maar met behulp van een studiecoach hebben de toekomstige leerkrachten óók een leuke studietijd. De deelnemers kunnen niet wachten tot hun ontdekkingsreis begint.
In twee jaar tijd bevoegd leerkracht worden. Het is nu ook mogelijk voor afgestudeerde mbo’ers. Dat klinkt als een gouden kans in een tijd waar het lerarentekort alsmaar groter lijkt te worden. Cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten zien dat in oktober 2022 het landelijke lerarentekort komt op 8,5% van de totale werkgelegenheid in fte voor leraren. Dat gaat om een tekort van 3500 fte. Als het lerarentekort niet wordt aangepakt, is dat over tien jaar 7000 fte.
Zover wil Willemien van de Wouw, interim hr-adviseur van Leerrijk! het niet laten komen. Leerrijk!, de stichting voor primair onderwijs in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk, heeft daarom de handen ineen geslagen met opleidingsaanbieder Avans+. Met als resultaat een gloednieuw ontwikkeltraject om bevoegd leraar te worden. Het unieke van dit traject volgens Willemien is “dat het maar twee jaar duurt. Bovendien heb je voor deze opleiding geen hbo-diploma nodig zoals dat bij het reeds bestaande opleidingstraject tot leraar basisonderwijs voor zij-instromers het geval is. Voor dit opleidingstraject krijgen ook afgestudeerde mbo’ers de kans om hun potentie en ambitie in te zetten om zo leerkracht te worden. Een groot gat dat nu kan worden opgevuld.“
Een vraag die Willemien vaak hoort is: Hoe kan het dat je via dit traject binnen twee jaar bevoegd leerkracht bent en daar op het hbo vier jaar over doet? Volgens de hr-adviseur is de selectie aan de voorkant heel bepalend geweest. “Er is geen hbo-diploma nodig. Maar de toekomstig deelnemer moet wel een voortraject van een half jaar doorlopen om eerst leraarondersteuner te worden.” Is hij daarvoor geslaagd? Dan begint het ontwikkeltraject om bevoegd leraar te worden. “Tijdens het voortraject ervaren de deelnemers gelijk of ze de studielast aankunnen. Daarbij zijn ze dan ook al een diploma Leraarondersteuner rijker. Hierna krijgt de deelnemer een advies van Avans+, de studiecoach en andere begeleiders om wel of niet door te gaan. Bovendien werken de meeste deelnemers al in het onderwijs, dus is die wereld niet nieuw voor ze.” Willemien vindt het belangrijk om te benadrukken dat “dit een volwaardig geaccrediteerde opleiding is waarbij alleen een kwalitatief sterke leerkracht een diploma verdient, ondanks de korte tijdsspanne waarin dit diploma behaald wordt.”
Woensdag 1 februari 2023 is de kick-off. Dan start het voortraject van een half jaar. In september gaat het tweejarige ontwikkeltraject van start. Na selectie wagen 21 deelnemers de sprong in het diepe. Volgens Willemien is het een heel divers gezelschap dat veel van elkaar kan leren. “De jongste deelnemer is 20 jaar oud en de oudste 56. De een komt uit het zwemonderwijs en de ander heeft een achtergrond als filiaalmanager. Maar ze hebben allemaal raakvlakken met het onderwijs.”
Françoise Timmermans, Manager Onderwijs bij Avans+, zegt dat “er geen tijd meer te verliezen is als het over het oplossen van het lerarentekort gaat. Avans+ is een opleider die een uitdaging niet uit de weg gaat en maatschappelijke problemen effectief aanpakt samen met het onderwijswerkveld. Er staat een behoorlijk aantal leraarondersteuners en onderwijsassistenten te trappelen. Maar de huidige pabo-trajecten sluiten onvoldoende aan op de vraag van het onderwijswerkveld en op deze doelgroep die zich verder wil ontwikkelen als leerkracht. Sommigen hebben dan bijvoorbeeld al een gezin en zien het niet zitten om nog een fulltime opleiding van vier jaar te volgen.” Volgens Françoise is een sterk punt van dit traject dat “doordat de deelnemers reeds ervaring hebben opgedaan in het onderwijs, 'taakbekwaam' zijn, zij vanuit deze ervaringen het nieuw geleerde direct toe kunnen passen in de praktijk wat het leerrendement versterkt.”
Ze vertelt hoe het nieuwe traject er in de praktijk uitziet. “De deelnemers gaan een middag en een avond per week naar school voor hun pabo-studie. Deze lessen volgende de 21 deelnemers samen als groep en daarbinnen wordt gewerkt met verschillende leerteams. Daarnaast staan ze tweeënhalve dag per week voor de klas op een Leerrijk!-school. Daar passen ze gelijk hun theorie in de praktijk toe. Hierdoor hebben de studenten vier ‘vrije’ dagen per week die ze zelf kunnen inplannen om te studeren. Maar ook om tijd in je familie te steken en je sociale leven op peil te houden.”
Plannen hoeven de deelnemers tijdens dit traject niet alleen te doen. “Een keer per maand gaat het leerteam om de tafel met studiecoach Judith Zegers-van Schaick. Zij begeleidt iedereen om een zo goed mogelijke balans te vinden tussen studie, werk en privé. Daarnaast kan er bij haar aangeklopt worden als je vastloopt, of je een andere vorm van begeleiding wil.” Studiecoach Judith is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die naast hun werk een opleiding doen. “Dit soort begeleiding is essentieel om een leuke studietijd te hebben én uiteindelijk de opleiding te kunnen afronden. Ze speelt een belangrijke rol in het traject met haar eigen Ickers-methode.”
De Ickers-methode is een driestappenplan. Judith: “Stap 1 is balans vinden tussen privé, werk en studie. Zodat je op regelmatige basis tijd vindt om te studeren. Stap 2 is het inplannen van je studietijd. Om tot een sterke planning te komen, maken we een mindmap waardoor visueel helder wordt wat je voor elke opdracht moet doen. Zo krijg je overzichtelijk in beeld wat je voor bijvoorbeeld een presentatie of een verslag moet doen en houd je een tijdsplanning bij, zodat je niet op het eind een sprint hoeft te maken.” De derde stap is focus houden. “Dat doe je onder andere door je telefoon weg te leggen en op gezette tijden je mailbox checken.” Judith geeft een training om het stappenplan uit te leggen. Daarnaast blijft ze aan de zijlijn coachen en mocht iemand vastlopen, is begeleiding één op één mogelijk.”
Dana Zigelboim en Youri Weijts zijn een van de 21 deelnemers die niet kunnen wachten om te starten met deze nieuwe uitdaging. Dana is nu nog tot februari onderwijsassistent op een basisschool in Waalwijk. Daarna gaat ze het traject volgen. “Ik zat al in mijn eerste jaar pabo deeltijd. Maar dit kortere traject waarin ik leren en werken in het onderwijs kan combineren, werkt voor mij veel beter. Ik ga van twee avonden studie naar een middag en een avond studie. Dat is een enorme verbetering voor mij, omdat ik werken en leren moet combineren met een gezin met twee jonge kinderen. Mijn tijd is schaars.” Ze is al langs geweest op haar nieuwe werkplek. “Dat vind ik heel fijn. Zo heb ik nu een idee van waar ik dadelijk komt te werken.”
Youri zijn vorige baan was filiaalmanager in de retail. “Dat was heel leuk, maar op een gegeven moment wilde ik een baan met meer maatschappelijk nut.” Maar ook Youri is niet onbekend met het onderwijs. “Vroeger ben ik wel met de pabo gestart, maar niet afgemaakt door verschillende redenen. Nu weet ik zeker dat ik het onderwijs in wil. Een vriendin tipte mij over dit traject. Ik was meteen enthousiast. Dan kan ik gelijk de kennis uit de opleiding toepassen in de praktijk. Daarbij heb ik al mijn rugzakje vol met mijn werkjaren als filiaalmanager en mijn pabo-ervaring. Fulltime de pabo doen is daarom voor mij geen optie. Ik zie mijzelf niet tussen mensen zitten die net van de middelbare school afkomen.”
Het ging heel snel bij Youri, zo vertelt hij. “Ik heb een brief geschreven om me aan te melden voor het traject. Diezelfde avond heb ik nog te horen gekregen dat ik de volgende dag gelijk op gesprek mocht komen. Binnen drie dagen wist ik dat ik het assessment mocht doen. Daar was ik voor geslaagd en toen wist ik dat ik aan het traject mocht beginnen.”
Het assessment wordt door Avans+ afgenomen. Dat is een persoonlijkheidstest en drijfverentest die online worden afgenomen. Youri: “Uit dit assessment wordt dus onder andere duidelijk wat mijn persoonlijke drijfveren zijn. Daarover ben ik in gesprek gegaan met mijn coach van Avans+. Het voelde echt een beetje alsof ik na tien jaar beroepspraktijk weer mezelf ontdekte.” De mentaliteit van Leerrijk! spreekt Youri heel erg aan. “Leerrijk! trekt de stoute schoenen aan, heeft Avans+ gevonden als opleidingspartner en verzamelt een groep van 21 deelnemers. Resultaat: 21 nieuwe leerkrachten voor Leerrijk! Daar word ik enthousiast van; problemen omdenken tot oplossingen!”
Het komt niet uit de lucht vallen dat Leerrijk! als eerste in zo’n nieuw avontuur stapt. De stichting is continu bezig zijn leiderschapsrol te ontwikkelen. Willemien zegt hierover dat Leerrijk! het belangrijk vindt om hierin te investeren. Zo zijn de kosten voor de opleiding van de deelnemers voor Leerrijk! “Daarnaast faciliteert de stichting hierin met alle scholen die verbonden zijn aan het traject. De leerkrachten in spe krijgen op een Leerrijk!-school de kans om een volwaardig leerkracht te worden. De mensen van Leerrijk! zien hier toekomst in.”
Ook voor Avans+ komt het niet uit de lucht vallen. Het past volgens Françoise bij de cultuur van de organisatie om nieuwe avonturen in te stappen en met een dosis lef en ambitie uitdagingen aan te gaan. “We zijn de eerste in Nederland die dit opleidingstraject voor deze doelgroep mogelijk maakt. Zij krijgen nu een opleiding dat recht doet aan de reeds opgedane onderwijservaringen.”
En hoe ziet dit traject er in de toekomst dan uit? Volgens Françoise tonen nu al meerdere schoolbesturen in Brabant interesse om ook op deze manier aan de slag te gaan. “Het is onze wens om dit jaar nog de opleiding open te stellen voor individuele deelnemers zodat het een reguliere opleiding wordt.” En niet alleen de besturen van scholen zijn enthousiast over het traject. Volgens Willemien kwamen er meer dan 60 reacties binnen van mensen die deel wilden nemen aan het traject. De vijver met leerkrachtpotentie is dus groot.” Realistische ambities voor de toekomst dus. Maar eerst de kick-off op woensdag 1 februari 2023.
Klik hier voor het jaarverslag 2021
Leerrijk! verzorgt binnen de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk onderwijs aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Het streven is er op gericht om op voor eenieder bereikbare locaties vertegenwoordigd te zijn. Op dit moment wordt op vijftien basisscholen en een speciale school voor basisonderwijs onderwijs gerealiseerd. Hierbij wordt nauw samengewerkt met ouders / verzorgers.
Ons motto: Leer Rijk!
Kernwaarden
Missie
Wij bieden een veilige, toekomstgerichte en uitdagende leeromgeving waar kinderen en volwassenen vanuit hun uniciteit talenten en competenties ontwikkelen.
Wij zijn een permanent ontwikkelende en lerende organisatie waar van elkaar en ook van de wereld wordt geleerd.
Op basis van onze identiteit leveren we een actieve bijdrage aan het realiseren van een leefbare en duurzame wereld. Respect voor elkaar en de omgeving is daarbij vanzelfsprekend.
Leerrijk! kent een "platte organisatie" waarin drie lagen te onderscheiden zijn.
De Raad van Toezicht, bestaande uit maximaal 7 mensen, houdt integraal toezicht op het College van Bestuur en zijn beleid, in het bijzonder de realisatie van de doelstelling van de organisatie.
Het College van Bestuur wordt ondersteund door een servicebureau. Het bestuur legt over de uitvoering van haar taken verantwoording af aan de Raad van Toezicht.
De derde laag wordt gevormd door de schooldirecteuren. Deze fungeren als integraal schooldirecteur en zijn eindverantwoordelijk voor “de school”. De directeuren leggen over de uitvoering van hun werkzaamheden verantwoording af aan het College van Bestuur. Binnen de scholen wordt op een bij de school passende wijze nader vorm gegeven aan de leiding.
Leerrijk! bestaat als stichting sinds 1 januari 2005. De stichting is ontstaan uit een besturenfusie waaraan de volgende stichtingen deelnamen:
Zowel Vaart en Duin als de Stichting Katholiek Basis- en Speciaal Onderwijs Waalwijk waren op hun beurt ook al schoolbesturen die in 2001 respectievelijk 1995 uit een fusie van meerdere besturen ontstaan zijn.
Leerrijk! bestaat uit 16 scholen voor basisonderwijs en 1 speciale school voor basisonderwijs.
De scholen staan in de plaatsen Loon op Zand, Kaatsheuvel, Sprang-Capelle, Waspik en Waalwijk.
De belangrijkste argumenten om tot de vorming van Leerrijk! over te gaan waren:
In 2010 is overgegaan tot het Raad van Toezichtmodel, waarbij de algemene directie werd benoemd tot College van Bestuur.
Binnen Leerrijk! neemt het directeurenoverleg een belangrijke plaats in. Het directeurenoverleg (d.o.) heeft een autonome plaats in de organisatie en wordt voorgezeten door een van de directeuren. Het d.o. heeft een adviserende stem bij het ontwikkelen en vaststellen van beleid. Daarnaast fungeert het overleg als een ontmoetingsplaats voor directeuren waar collegiale consultatie en intervisie plaatsvindt. Voor het bestuur is het directeurenoverleg een belangrijk middel om voeling te houden met de praktijk van alledag in de scholen.
In Leerrijk! is medezeggenschap naast een wettelijke verplichting ook een vanzelfsprekendheid. Het besef dat we samen voor dezelfde zaak staan is sterk aanwezig. Medezeggenschap gaat voor ons dan ook verder dan het op verzoek van het bestuur verlenen van instemming of het geven van advies. Proactief meedenken en actief deelnemen aan beleidsvorming zijn eveneens aan de orde. Daarbij kan het initiatief van “beide kanten” komen. Het gegeven dat dit voor de formele positie van de g.m.r. lastig kan zijn (je beslist immers over je eigen product) is erkend en daar wordt geen “misbruik” van gemaakt.
Iedere school heeft een eigen medezeggenschapsraad. Daarnaast fungeert binnen de stichting een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. In de reglementen is een scheiding aangebracht, de m.r. behandelt schoolzaken, de g.m.r. juist de bovenschoolse zaken. Daar waar dat noodzakelijk geacht wordt of dat verplicht is, wordt middels het decentraal georganiseerd overleg met vertegenwoordigers van de vakbonden overlegd.